Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
A kenyér alapélelmiszerünk. Azért harcolunk, hogy a minősége tükrözze az ember évezredes tudását!
FŐOLDAL | Bemutatkozás | KÉPGALÉRIA | Gondolatok | Szabályzatok | DÉL-DUNÁNTÚL - a rend képviselete | ÉSZAK-ALFÖLD - a rend képviselete | ÉSZAK-MAGYARORSZÁG - a rend képviselete | NYUGAT-MAGYARORSZÁG - a rend képviselete | Hagyományos sütőipari termékek | Programajánló | Meghívó | Rendezvények | Múzeumok | KENYÉRMÚZEUM | Újdonság a Kenyérmúzeumban | Időszaki kiállítások | Receptek | Praktikák | Támogatást kérünk | PÉK-TÁBOR | Becsületünk | ORSZÁGOS PÉKFESZTIVÁL |



BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó



Foszlós kalács

A kalács ünnepeink fontos süteménye volt. Tésztájából az ügyes asszonyok nagyon szép fonatokat készítettek, Gyakran díszítették tésztából készített virágokkal, levéldíszekkel, madárkákkal..
A finom tésztát szívesen töltötték mákkal, dióval, lekvárral. Kalácstésztából készült a baba alakú fumu, de fonták perecnek. Igen neves lakodalmi sütemény volt a hurkolással készült kulcsos kalács is.
Hozzávalók a tésztához:
65 dkg finom liszt, 2 dkg élesztő, 1 dkg só, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 1 db tojás, 1 db tojás sárgája.
Készítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben érdemes felfuttatni. A lisztet általában minden tésztához szitálva kell felhasználni, hogy a liszt fellazuljon, sok levegő töltse ki a lisztszemcsék közti teret, és azért is, hogy langyosabb legyen. Egy edénybe szitálás után legjobb a liszt közepébe három mélyedést készíteni. Az egyikbe kerüljön a felfuttatott élesztő, a másikba a tejben feloldott só és cukor, a harmadikba a tojás, a tojás sárgája és a langyos, kicsit képlékeny vaj. A dagasztást úgy kell végezni, hogy fokozatosan keveredjenek el az anyagok. A tej legyen langyos, melyet apránként adjon a tésztához, annyit, hogy a tészta viszonylag lágy legyen.
A kalács foszlóssága az alapos dagasztáson múlik. Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik a kéztől, az edény falától, és érezhetően sok levegő keveredett hozzá. Letakarva kell érlelni, 60-65 percig, miközben két alkalommal is újból kicsit át kell gyúrni, hogy az élesztő által elhasznált levegő helyett újból friss oxigén kerüljön a tésztába. Ha a tészta jól megkelt, kezdhető el a formázás.
Legáltalánosabb forma a három, vagy négy részre kell osztani a tésztábol előállítható fonott kalács.
A fonatoknak megfelelő számú részeket előbb fel kell gömbölyíteni, majd letakarni, kicsit pihentetni. Ezután kinyújtani és megfonni. A bevezetőben említett alakváltozatokhoz a forma kívánalmainak megfelelő számú és nagyságú tésztadarabokat gömbölyítés és pihentetés után kell a szokásoknak megfelelően, vagy fantáziánk szerint alakítani, formázni.
Az elkészült alakzatok tetejét tojáslével gondosan le kell kenni és 50 percig keleszteni. A vetés előtt ismét tojásozás szükséges, hogy a kelés után kiemelkedő részek is fényesek legyenek a sütés után. A második kenés után kicsit várni kell, hogy a tojás megszikkadjon. Ha ez is megtörtént, kezdhető el a sütés. Ez a kb. 1 kg-os kalács 40-45 perc alatt sül át.



Mákos kuglóf

HOZZÁVALÓK:4 evőkanál vaj, 6 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 60 dkg liszt, 0,25 l tej. A kovászhoz: 2 dkg cukor, 3dkg élesztő 1,5 dl tej.
Töltelékhez: 25 dkg mák, 4 dl tej, 10 dkg porcukor, citromhéj, fahéj, 5 dkg mazsola.

A vajat, cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Beletesszük a 2 tojássárgáját és tovább keverjük. A 1,5 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot és felfuttatjuk. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót és a kovásszal a krémmel és a tejjel tésztát gyúrunk és megkelesztjük. Lisztel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk és megkenjük a máktöltelékkel: A mákot ledaráljuk, tejjel, cukorral, a citrommal, és a fahéjjal, mazsolával felfőzzük. Felcsavarjuk, kikent kuglófformába tesszük.
Kelesztjük és előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Kötőtű beszúrásával győződünk meg arról, hogy a kuglóf teljesen átsült-e!

Kitűnő kuglóf

HOZZÁVALÓK:70 dkg liszt, 15 dkg vaj, 6 db tojás, 3 dkg élesztő, 7 dkg porcukor, 4 dl tejföl, mazsola.
A vajat a tojássárgájával és a porcukorral felhabosítjuk és hozzáadjuk a kevés tejfölben eloszlatott élesztőt. Végül felváltva állandó keveréssel hozzávegyítjük a lisztet és a tejfölt, majd belekeverjük a tojás fehérjéből felvert habot és a megmosott mazsolát. Vékonyan kikenünk egy nagy vagy két kis kuglófformát vajjal, megszórjuk morzsával és félig töltjük tésztával. Meleg helyen kelesztjük. Ne várjuk meg amíg a formát kitölti.
Előmelegített sütőben sütjük. Ha egyben sütjük nagy formában tűvel nézzük meg, hogy átsült-e rendesen. Amikor megsült kiborítjuk és kihűlve szeleteljük. Adhatunk mellé baracklekvárt, de porcukorral meghintve is finom.

Lipcsei kuglóf

HOZZÁVALÓK:20 dkg vajat habosra keverünk, majd egymás után belevegyítünk 4 tojássárgáját, 10 dkg porcukrot, kevés szerecsen diót, 3 evőkanál tejszínt (amelyben előzőleg elkevertünk 2 dkg élesztőt), késhegynyi sót, 35 dkg lisztet, 5 dkg darált mandulát, 1 citrom reszelt héját, 4 tojásfehérje keményre vert habját.
Vajjal kikent, liszttel meghintett kuglófformában sütjük. Ha kész rögtön kiborítjuk.



Jász ostoros

Hozzávalók:
Tésztához: 1 kg liszt, 9 evőkanál olaj, 5 dkg élesztő, 1 db tojás, 3 db tojás sárgája, 3 evőkanál cukor.
Töltelékhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1,5 csomag fahéj, 2 csomag mazsola.
Készítése:
A tésztát összeállítom, kelesztés után 6 részre osztom. Közben elkészítem a tölteléket; a cukrot, margarint habosra keverem, majd hozzáadom a fahéjat.
Ezalatt megkel a tészta (kb.: fél óra). A kelesztés után minden darabot kinyújtom olyan vékonyra, amennyire csak lehet. Mind a hat darabot egyenletesen megkenem a töltelékkel és megszórom a mazsolával. A töltelékkel lekent tésztákat felcsavarom, mint ahogy a rétest szoktuk. 3 ágat összefonok, így két „ostor” lesz.
Magas falú tepsibe teszem, ami ki van zsírozva vagy olajozva. Fél órát keleszte, A tészta felületét egyenletesen lekenem tojással a sütés előtt.

Gyűjtötte: Csendesné
Elmondta: Katona Istvánné Jászapáti Petőfi u.52.



Pacsni


A pacsni érdekes technológiával készülő hagyományos, magyar sütemény.

Sajnos egyre kevesebb lehetőség van a pékségekben a kézi gyártásra és a vásárlók sem tudnák megfizetni. Néhány pékség próbálkozik gépi osztással pacsnit gyártani, ami azt eredményezi, hogy a zsiradék elkenődik a tésztában, nem alakul ki a ropogós, enyhén leveles szerkezet.

Több olvasónk kérésére közlöm a pacsni készítését.
Hozzávalók:
Az összetételt dkg-ban adom meg. Kb. 10 db lesz belőle.
Búzaliszt (BL 55): 20,5 dkg, élesztő: 1,5 dkg, só: 0,15 dkg, cukor: 2 dkg, margarin, vagy vaj: 3,5 dkg (0,5 dkg a dagasztáshoz, a többi fagyasztva a reszeléshez), tej 1-1,5 dl.

Készítése:
A szokásosnál lágyabb (nagyon lágy) kelt tészta készül: élesztő kis cukorral felfuttatva, liszt szitás után az anyagokkal alaposan kidagasztva. A vajat, vagy margarint (vagy inkább vajat) kőkeményre fagyasztani. Ha a tészta duplájára kelt, a zsiradékot a tésztába reszelni (káposztareszelővel, vagy nagyon vékony nyílású gyaluval), óvatosan eldolgozni, úgy, hogy ne kenődjön el. Ha megkelt, megmarkolni és a mutató és hüvelykujj között kis labdacsokat szakítani. Vajazott sütőlemezre rakni, jó távol egymástól. 10-15 perc múlva hagyja magát nyújtani. Ekkor két kézzel piskótához hasonló alakra széthúzni. A nagyon szétszakadt rétegeket középen összecsípni. További 20 percet keleszteni és gőzzel telített sütőben megsütni.



Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Vezetéknév

Keresztnév:

E-mail cím:

Postacím:



Ha süteményreceptre van szüksége, írja meg elképzelését és szívesen adunk használható ötleteket.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:








HÍREK
Referencia rendezvények:Eddigi főbb rendezvényeinkbe tekinthet be , ismerheti meg munkánkat...

tovább



"HÍR"-es hírek:Hagyományok - Ízek - Régiók programról...

tovább



MEGÚJULT A kENYÉRMÚZEUM
- 2010.03.12.

2010. március 11. > Újra kinyitott a felújított Kenyérmúzeum...

tovább



HAGYOMÁNYOS SÜTŐIPARI TERMÉKEK:
- 2010.02.11.

Hagyományos sütőipari termékek: részletes bemutatása.(módosítva)
FARSANG: Szilvalekváros hájas

tovább



Hagyományos élelmiszereink védelme:
- 2010.01.31.

Aktuális információk: a HÍR védjegy használatának pályázatáról...

tovább



Irjon a szerkesztőnek!


Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!


Becsüld a kenyeret! Légy igényes, kesesd a jó minőséget!