Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
A kenyér alapélelmiszerünk. Azért harcolunk, hogy a minősége tükrözze az ember évezredes tudását!
FŐOLDAL | Bemutatkozás | KÉPGALÉRIA | Gondolatok | Szabályzatok | DÉL-DUNÁNTÚL - a rend képviselete | ÉSZAK-ALFÖLD - a rend képviselete | ÉSZAK-MAGYARORSZÁG - a rend képviselete | NYUGAT-MAGYARORSZÁG - a rend képviselete | Hagyományos sütőipari termékek | Programajánló | Meghívó | Rendezvények | Múzeumok | KENYÉRMÚZEUM | Újdonság a Kenyérmúzeumban | Időszaki kiállítások | Receptek | Praktikák | Támogatást kérünk | PÉK-TÁBOR | Becsületünk | ORSZÁGOS PÉKFESZTIVÁL |



BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó



Szívesen vesszük mindenki fortélyát!

Hagyományőrző dagasztási fortély


A Jászságban a háziasszonyok úgy dagasztották régen a kenyeret,
hogy 3-4 szem búzát bele dagasztottak, akkor volt kész a dagasztás
mikor a búzaszemek kiperegtek a tésztából.

Gyűjtötte: Csendesné
Elmondta: Zrupkó Antalné ( Klárika ) Jászboldogháza

Megjegyzés:
Az ország más vidékein (aki tudja hol, legyen szíves jelezni) a kislányoknak 9 éves korukra már tudniuk kellett dagasztani.
Édesanyjuk 7 szem búzát kevert a liszt közé. Amikor a leány mind a hetet a dagasztóteknő szélére ki tudta tenni, édesanyja felnőttnek nyilvánította. (Azaz, olyan lánynak, aki képes a családját ellátni.)
Baltás Zsuzsa

Mikor lesz igazán foszlós a kalács?
Ha nemcsak vajat, hanem sertészsírt is használunk, amit akkor adagolunk, amikor a tészta kezd összeállni.
Én margarin mellett is adagolok sertészsírt. A tapasztalatom hasonló. Sőt azt is észrevettem, hogy az ilyen kalács tovább friss marad.
A másik trükköm: hidegen és tejjel dagasztok. Előbb kemény tésztát készítek, majd a tésztát széthúzom, és ráöntök egy kis tejet. Ezt 4-5 alkalommal megismétlem. Tapasztalatom: Így több folyadékot felvesz a tészta, keményebbnek tűnik, kevésbé ragad, jobban formázható és nagyon laza, foszlós lesz a bélzet.
Baltás Zsuzsa

Milyen trükkel marad a kenyér sokáig élvezetes ízű és friss?
Ha hideg, hosszú érésű (10-12 óra) kovásszal készül, ha vastag héjúra van sütve (nem túl meleg kemencébe és minél tovább), ha legalább 3 alkalommal (vetésnél, sütés közben = átrakásnál és a sütés végén vízzel van kenve = mosdatás).
Baltás Zsuzsa




Itt van lehetőség feliratkozni hírlevelünkre.

Vezetéknév

Keresztnév:

E-mail cím:

Postacím:



Amennyiben lakókörnyezetében ismer hagyományos sütőipari termékeket, azok elkészítési módját, ossza meg velünk. Innen tud részünkre üzenetet küldeni.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:








HÍREK
Referencia rendezvények:Eddigi főbb rendezvényeinkbe tekinthet be , ismerheti meg munkánkat...

tovább



"HÍR"-es hírek:Hagyományok - Ízek - Régiók programról...

tovább



MEGÚJULT A kENYÉRMÚZEUM
- 2010.03.12.

2010. március 11. > Újra kinyitott a felújított Kenyérmúzeum...

tovább



HAGYOMÁNYOS SÜTŐIPARI TERMÉKEK:
- 2010.02.11.

Hagyományos sütőipari termékek: részletes bemutatása.(módosítva)
FARSANG: Szilvalekváros hájas

tovább



Hagyományos élelmiszereink védelme:
- 2010.01.31.

Aktuális információk: a HÍR védjegy használatának pályázatáról...

tovább



Irjon a szerkesztőnek!


Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!


Becsüld a kenyeret! Légy igényes, kesesd a jó minőséget!